Imago boksen.

Als ik aan vrouwen vertel dat ik boks, schrikken ze vaak. Uiteindelijk vragen ze: `Waarom vind je het leuk om een ander pijn te doen en zelf pijn gedaan te worden?´

Ik begrijp die reactie heel goed. Want wie, met een gezond verstand, wil een ander bewust pijn doen? En het imago van boksen is ook niet zo best. Twee vechtende mensen in een ring met een juichende massa daaromheen. Vechtsporters die negatief in het nieuws komen. De nadruk ligt vaak op agressie en geweld. 

Maar is er ook een andere, minder bekende kant van boksen. Vechtsporters die wel met respect voor de sport en de ander boksen. En wist je dat je niet eens wedstrijden hoeft te doen of hoeft te vechten met een ander, en toch de voordelen van boksen kunt ervaren?

Ik wil jou (en andere meisjes en vrouwen met jou) een ander beeld van boksen geven, en je laten zien dat er zoveel meer opties zijn. Want wat als ik jullie vertel dat je bij heel veel trainers en scholen kunt aangeven liever niet te willen sparren (vechten met de ander). Of dat je ook op een rustige en veiliger manier kunt sparren met andere gelijkgestemden. Schieten je gedachten dan nog steeds naar enge beelden óf voel je je dan al veel veiliger bij het idee van boksen? 

Ik heb niet op hoog niveau gebokst en toch heeft het mij zoveel gebracht! Je hoeft er niet stoer of sterk voor te zijn. Geloof me, dat ben ik ook niet altijd. Ook gaat het er niet om of je goed of minder goed kunt boksen. Het gaat om wat boksen jou te bieden heeft.

Recreatief boksen is voor alle meisjes en vrouwen geschikt. Dus ook voor jou!

Het zou zonde zijn als een incompleet beeld je tegenhoudt. Het wordt tijd dat boksen een ander imago krijgt. Een vriendelijker en toegankelijker imago!


Fotografie: Julia Meenk Photography