Sterk zijn zit tussen je oren!

Toen ik pas vier maanden bokste, werd ik tijdens het uitgaan aangesproken door een grote en brede man die aan de bar zat. Hij zei: ´Jij zit op een vechtsport´. Enorm verbaasd vroeg ik hem hoe hij dit wist. ´Ik zie het aan je houding, de blik in je ogen en aan hoe je de omgeving scant´. Vanaf dat moment had ik door, dat er in zo´n korte tijd boksen, al iets aan mijn houding veranderd was. 

Ik wist ook wat hij bedoelde. Ik zat jaren daarvoor namelijk met 30 meiden in de klas. De meiden met de grootste mond leken het meest zelfverzekerd, maar al snel prikte ik daar doorheen en bleef er maar 1 meisje over waar ik echt van onder de indruk was. Ze had iets kalms over zich. Ze keek iedereen recht aan, inclusief leraren. Geen nervositeit bij het spreken en geen twijfel. Toen ze vertelde aan de klas dat ze op hoog niveau aan karate deed, viel het kwartje bij mij. Ze wist iets wat wij nog niet wisten. Ze wist dat ze sterk was.

Op straat voelde ik me eindelijk niet meer zo kwetsbaar, maar weten dat je lichamelijk sterk en snel bent, doet iets met alles. Ik was namelijk toen nog lang niet lichamelijk echt sterk en snel, maar ik dacht van wel en dat maakte het verschil. Die nieuwe overtuiging werd in alle facetten van mijn leven zichtbaar.

Laatst gaf ik een meisje van 13 les. Bij haar tweede les vertelde ze dat ze op school verteld had dat ze bokste en dat iedereen bang reageerde. Je zag dat dit haar goed deed. Angst is niet wat je wil oproepen, maar dat weet zij nog niet. Als ze doorgaat met boksen zal ze er achter komen dat niet haar fysieke kunnen, maar haar mentale groei kracht geeft. Op het moment dat ze zich sterk voelt, zal haar houding veranderen en is intimideren eigenlijk niet meer nodig. Dat ze zich nu al een Rocky voelt, is helemaal niet erg. Het verschil in haar uitstraling tussen haar eerste en haar tweede les was enorm groot. Ze heeft kennis gemaakt met de powergirl in haar en dat gaat haar bij alles helpen.

Denken of weten dat je sterk bent, maakt je dus weerbaar. Sommige meisjes en vrouwen hebben geen vechtsport of weerbaarheidstrainingen nodig om zich sterk te voelen. Ik had en heb het wel nodig, omdat ik al snel merkte dat mijn fysieke kracht en kennis op alles effect heeft.

Mijn grenzen aangeven wanneer mensen vervelend tegen me doen,  zowel in werk als sociale situaties. Oogcontact maken ook al voel ik me niet op mijn gemak. Gevaar eerder inschatten. Niet langer bang voor conflicten met vrienden en familie. Mijn eigen waarde en mening meer naar voren laten komen.

Alles is gegroeid door het boksen, niet alleen mijn biceps ;). 

Weerbaar betekent om kunnen gaan met alle situaties die het leven je biedt. Daar is zelfvertrouwen voor nodig en dat is niet van de ene op de andere dag opgebouwd. Het gaat gepaard met veel vallen en opstaan en oefenen, oefenen, oefenen. Boksen is een perfecte speelplaats om te oefenen. Daarnaast is het werken aan je zelfvertrouwen nooit helemaal af. Er gebeuren nou éénmaal dingen in het leven waar je niet altijd invloed op hebt, maar een sterke mindset en houding zorgt er wel voor dat je veel meer de regie hebt in lastige of zelfs onderdrukkende situaties.

´Each time a woman stands up for herself, without knowing it possibly, without claiming it, she stands up for all women´( Maya Angelou).


Fotografie: Julia Meenk Photography