Wanneer is goed goed genoeg?

Nou het is dag drie en ik stik van de honger, maar daarover later meer……
Waar ik het vooral over wil hebben is over de trend die vele meisjes en vrouwen nu bezig houdt. Zo strak en fit mogelijk eruit zien. Het ‘killerbody’ verlangen zeg maar. Ik hou niet van oordelen of veroordelen en probeer zoveel als ik kan mensen in hun waarde te laten, dus ik hoop ook geen negativiteit uit te lokken met deze column. Ik heb ontzettend veel respect voor mannen en vrouwen die zulke afgetrainde lichamen hebben.
Ik heb bijna heel mijn leven hard en veel gesport. Op een paar studenten jaren na, heb ik er altijd redelijk fit uit gezien. Ik beoefen 1 van de pittigste sporten die er is en nee ik heb nog nooit een blokjes buik gehad. Ik was ook zo’n meisje die een killer body wilde, dus trainde ik nog harder en at nog minder. Jarenlang kei en kei hard werken en nog steeds geen blokjes buik.
Of het nou kwam doordat ik niet de juiste voeding binnen kreeg of dat ik gewoon geen aanleg heb, dat weet ik niet, maar dat doet er ook niet toe. Het punt wat ik wil maken, is dat perfectie extreem verslavend is. Wanneer is genoeg namelijk goed genoeg? Ik had altijd een extreme discipline en toch ben ik nooit echt tevreden geweest. Nu ben ik bijna 35 en ik ben nog steeds niet echt tevreden. Dat is best een verdrietige conclusie, maar ik denk dat veel meisjes en vrouwen dit met mij mee voelen. Toch is er iets moois aan de hand. Iets wat mij door vrouwen die boven de 60 waren altijd is beloofd; ‘Als je net zoveel aandacht aan de binnenkant besteed dan je besteed aan de buitenkant, komt er een moment dat je tevreden zult zijn over hoe je eruit ziet. Ik begin te voelen dat dit waar is. Ik ben namelijk gezonder dan ik ooit ben geweest en die dankbaarheid doet echt iets met me.

Ik ben een jaar geleden gestopt met roken, na 20 jaar. Dit was heel erg moeilijk voor me. Ik heb echt afgezien en heel wat tranen gelaten. Omdat ik veel sport viel het aankomen relatief mee, maar een paar kilo erbij zit er zeker. Voor het eerst in jaren heb ik een andere kledingmaat en een ander lichaam. Een nieuw gevecht tegen mijn gevoel van eigenwaarde. Ik zie een iets vollere vrouw, maar tegelijkertijd ben ik zo trots op mezelf dat ik gestopt ben.
De jaren voor het stoppen met roken, ben ik ook gezonder (en ook meer) gaan eten. Daar kwam bij dat ik ook anders moest gaan leren sporten. De fysiotherapeuten hadden me namelijk al jaren gewaarschuwd dat ik veel te hard trainde. Zo hard dat mijn klachten konden leiden tot nooit meer sporten.

Maandag ben ik dus begonnen met een nieuw dieet en ik zal wellicht ergens doorheen moeten, maar nogmaals ik stik van de honger. Ik heb het koud en ik word er chagrijnig van. Ik ben niet alleen daardoor chagrijnig, maar ook omdat er een conflict ontstaan is. ‘Hoe wil ik de zomer in’ wordt steeds meer vervangen door ‘Hoe wil ik mijn leven door? Ik merk ook voor het eerst een soort luiheid op. Ik heb teveel en te vaak afgezien in mijn leven. Ik heb er gewoon geen zin meer in. Ik ben de laatste jaren juist zoveel liever voor mezelf geworden en daarbij; als perfect toch nooit goed genoeg is, why bother!

Ik heb de keuze om mijn aandacht meer te richten op mijn binnenkant en dat ga ik vanaf nu dus nog meer doen. Gezond eten en bewegen. Dat is allemaal natuurlijk ook heel belangrijk en iedereen moet lekker doen wat hij/zij wil, maar ik zou het super vinden als we elkaar er samen aan herinneren dat onze binnenkant net zoveel aandacht of misschien zelfs meer verdient. Dus stel jezelf de vraag:  Met welke gedachten over jezelf wil jij jouw leven door? Een gezond lichaam kan namelijk niet zonder een gezonde geest.

Er is ook zeker niks mis met het stellen van doelen. Maak ze alleen realistisch en vier ze ook wanneer je ze behaalt. Vier ze volop en ben trots op jezelf, zodat de binnenkant ook weer een stukje mooier wordt.

Ik ga wel door met dit eiwitrijk dieet, maar op een manier dat het bijdraagt aan mijn doel. Mijn nieuwste doel en dat is om nog gezonder te worden. Ik verheug me namelijk op de belofte die zij mij maakten……dat goed goed genoeg is.