Wat je denkt, ben jezelf.

Ik lees een artikel over de energieën van september en zie dat het thema van deze maand ´Een nieuwe dag, vol actie en gericht op een voorwaartse beweging´ is.

Ik frons en denk; Ik weet dat ik er klaar voor zou moeten zijn, maar ben ik echt al klaar voor actie? Terwijl ik mijn neus richting de warme zon steek, komen alle zomerherinneringen voorbij. Ineens denk ik aan alles wat komen gaat en mijn hoofd maakt direct overuren. Alle doemgedachten die ik in de afgelopen 34 jaar eigen gemaakt heb, passeren de revue. Zoals regen komt na een typisch hollandse zomerdag, zo is daar de angst en de paniek ook. Ik heb niet eens meer door dat de lucht blauwer is dan ooit…..

Denken is de meest hardnekkige, maar ook de meest onderschatte kracht die er is. Ons denken heeft een directe invloed op hoe we ons voelen en op ons handelen. 

Ik worstel er net als jullie ook flink mee. Ik heb alle zelfhulpboeken gelezen die je leren om negatieve gedachten om te zetten in positieve.  Als dit voor jou werkt, good for you, maar voor mij werkte het  niet.  Het werd een strategie en was niet echt.

We hebben de negatieve gedachten namelijk gewoon in ons zitten, vaak zonder dat we het doorhebben. En daar zit het hem in denk ik. In het niet doorhebben van onze overtuigingen en gewoonten. (Her) Kennen we onze saboteurs eigenlijk wel en als we ze (her) kennen, wat dan?

Ik ben zeker geen psycholoog, maar ik kan wel delen wat voor mij helpt. Zowel in het dagelijkse leven, als zeker ook tijdens het boksen, want vergis je niet, hoe je denkt zo boks je ook!

Naast mediteren en mindfulness, werken voor mij de 4 vragen uit The work van Byron Katie.

Wanneer ik me gekwetst, angstig, boos, onzeker etc voel, dan stel ik mezelf de volgende vragen:

  1. Is het waar? (Ja of nee. Bij nee ga naar vraag 3)

  2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is? ( Ja of nee)

  3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, (wat voel je), wanneer je die gedachte gelooft?

  4. Wie (of waar) zou je zijn zonder de gedachte)? Of hoe ik het graag interpreteer; hoe voel ik me als ik de gedachte niet geloof?

Voor mij helpen deze vragen me enorm. Het geeft ook meteen een bepaalde afstand tot je emoties en gedachten. Je bent namelijk niet je gedachten of emoties, je hebt ze. En ze komen en gaan net als golven, dus neem ze niet te serieus.

Terwijl ik jullie schrijf, word ik zelf ook weer rustig en herinner ik me mijn doel als mens en als bokser;

Los komen van alle beperkende gedachten om zo boven mezelf uit te stijgen en iedereen die hier net zo mee worstelt, mee te nemen naar de blauwe lucht. En ja….als ik dit denk, dan gebeurt dit ook 😉

Fotografie: Julia Meenk Photography